Malwina 2017-07-08T13:47:38+02:00

Malwina

Bekijk ook onze andere late rassen:

Vroegheidaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-grijsaardbei-roodaardbei-roodaardbei-rood
Productiviteitaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijs
Smaakaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijs
Ziektebestendigheidaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijs
Houdbaarheidaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijsaardbei-grijs
Uiterlijkaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-roodaardbei-grijs

Malwina is een erg laat ras met een goede smaak. De planten zijn robuust, groeien sterk met middelgrote, donkergroene blinkende bladeren. De bloemen bevinden zich onder het blad en bestuiven zichzelf. Malwina is zeer tolerant tegen Verticilium.

Bloei en plukperiode
Afhankelijk van het productiegebied moet Malwina tussen midden april en midden juni worden geplant. Onder normale omstandigheden is de rijptijd 23 dagen na Elsanta en Malwina is daarmee het ras met de laatste rijptijd. Onder stro-afdekking is de rijptijd zelfs 30 dagen na Elsanta. Deze late bloeiperiode vraagt om extra aandacht voor de aardbeibloesemkever en Trips.

Vruchtkwaliteit
De vruchten zijn groot, stevig (mits op tijd geplukt) en zowel van binnen als van buiten helderrood. Wanneer de vruchten rood geplukt worden is de smaak goed en de smaak is uitstekend als ze rijp geplukt worden. Malwina is niet gevoelig voor regen.

Oogst en productie
De productie van Malwina ligt 10-15% lager als van Elsanta en 20% lager bij stro afdekking. Het percentage klasse 1 vruchten is met 85% hoger als van Elsanta, de pluksnelheid ligt daarentegen wel lager door de kortere bloemstelen en groot gewas.

Ziektegevoeligheid
Malwina is een robuust ras en weinig ziektegevoelig. Zo is het tolerant voor Verticilium en weinig vatbaar voor vruchtrot. Extra aandacht voor stengelbasisrot wordt aanbevolen en door de late bloeiperiode is extra aandacht voor de aardbeibloesemkever en Trips vereist.

Van Alphen Aardbeienplanten

Specialist in de vermeerdering van aardbeienplanten.