Direct contact

Type ras: Vroege rassen

Malling Centenary

Vroegheid

Productiviteit

Smaak

Ziektebestendigheid

Houdbaarheid

Uiterlijk

Malling Centenary is een midden-vroege junidrager met glanzende lichtrode aardbeien, stevig vruchtvlees en een goede houdbaarheid. Het ras produceert aantrekkelijke vruchten met een goede smaak en is weinig gevoelig voor drukplekken. Vanwege haar goede houdbaarheid is deze variëteit geschikt voor afzet op langer trajecten. Het is een goed alternatief voor Elsanta in de normale en gekoelde teelt. Bovendien heeft Malling Centenary potentieel voor vroege productie in tunnels en kassen.

Bloei en plukperiode

Malling Centenary is gemiddeld 3 tot 5 dagen vroeger dan Elsanta en kan vrijwel in dezelfde oogstperiode als Darselect vallen. De bloemen zijn groot en produceren veel gezond stuifmeel waardoor de vruchtzetting goed verloopt. Misvormde aardbeien komen vrijwel niet voor. Malling Centenary heeft een aantal vruchtstengels met één grote aardbei, de overige bloemtakken dragen meestal 3 tot 4 aardbeien wat resulteert in een hoog vruchtgewicht.

Vruchtkwaliteit

Malling Centenary produceert fruit van een excellente kwaliteit dat er prachtig uitziet in het schaaltje. De aardbeien zijn hard en bijzonder attractief vanwege hun regelmatige vorm en goede smaak. Ze zijn sappig, zoet en de brix is vergelijkbaar met die van Elsanta. Wat betreft algemeen uitzicht en hardhead is Malling Centenary echter superieur. In alle testen tot hiertoe heeft Malling Centenary bewezen grotere vruchten te geven en een hoger percentage Klasse 1 fruit. De bewaarbaarheid is minstens zo goed als die van Elsanta, alhoewel soms kunnen de vruchten wat donker kleuren ondanks dat de glans goed behouden blijft.

Oogst en productie

De opbrengst is gemiddeld 20 % lager ten opzichte van Elsanta, maar daar komt een groter aandeel dikke vruchten en minder misvormde aardbeien voor in de plaats. Door het optimaliseren van de plantdatum en de bemesting kan zeker nog een betere productiviteit bekomen worden.

Ziektegevoeligheid

Eerdere testen op het EMR hebben aangetoond dat Malling Centenary geen ziekteresistenties heeft. Het ras is gevoelig voor meeldauw (Sphaeroteca macularis) en erg gevoelig voor stengelbasisrot op substraat (Phytophthora cactorum).

Bekijk al onze rassen