Direct contact

Type ras: Late rassen

Salsa

Rijke ervaring van smaak en volheid

Vroegheid

Productiviteit

Smaak

Ziektebestendigheid

Houdbaarheid

Uiterlijk

Salsa is een late éénmaaldrager die circa 1 week na Sonata in productie komt. Sterke eigenschappen zijn de goede smaak in combinatie met de late productie, de goede opbrengst en de zeer grote, oranjerode vruchten. Salsa is verder weinig gevoelig voor meeldauw en verwelkingsziekte. Hierdoor is het ras ook goed bruikbaar op percelen die voor vele andere rassen niet geschikt zijn. Salsa wordt met succes geteeld in vollegrondsteelten in Midden- en Noord Europa, waarbij het zwaartepunt ligt op bedrijven met een directe afzet.

Bloei en plukperiode
Salsa maakt een robuust gewas dat vrij laat bloeit. Doordat Salsa bovendien onder het loof bloeit is er minder kans op schade door late nachtvorsten. De kwaliteit van de bloemen is zeer goed. De bloemen zijn net als de vruchten erg grof en produceren ruim voldoende stuifmeel. De pluk van Salsa komt ongeveer 1 week na die van Sonata.

Vruchtkwaliteit
Salsa produceert zeer grote, conische, oranjerode vruchten met een vaak iets opstaande kelk. De aardbeien glanzen mooi, hebben iets ingezonken zaden en vaak een witte kraag. Als gevolg van een onstuimige groei kunnen de eerste vruchten uitgroeien tot zeer grote, licht gegroefde vruchten. Hierdoor vallen de vruchten altijd op en zijn ze zeer herkenbaar. Het gemiddelde vruchtgewicht ligt meestal tussen de 25 en 30 gram. De aardbeien zijn sappig en hebben in vergelijking met andere late rassen een uitstekende smaak. De vruchten zijn makkelijk te plukken. Dit moet echter wel voorzichtig gebeuren om drukplekken te voorkomen.

Oogst en productie
Salsa is zeer productief en geeft een opbrengst die duidelijk boven die van Sonata uitstijgt en vergelijkbaar is met die van Florence. Door de grote vruchtmaat, het overzichtelijke gewas en het makkelijk afbreken van de vruchten is de plukprestatie in het algemeen goed. Het sorteren van de aardbeien gaat ook erg vlot.

Ziektegevoeligheid
Salsa maakt zeer robuuste planten, die in tegenstelling tot de planten van veel andere rassen nauwelijks gevoelig zijn voor verwelkingsziekte (Verticillium dahliae). Salsa planten hebben ook weinig last van meeldauw (Sphaerotheca macularis) en stengelbasisrot (Phytophthora cactorum). Wel is Salsa gevoelig voor vruchtrot (Botrytis cinerea). Preventieve bespuitingen tegen vruchtrot tijdens de bloei zijn dan ook erg belangrijk, mede omdat Salsa een vrij dicht gewas kan ontwikkelen.

Bekijk al onze rassen