Direct contact

Type ras: Middentijdse rassen

Sonata

De perfecte compositie van smaak en uiterlijk

Vroegheid

Productiviteit

Smaak

Ziektebestendigheid

Houdbaarheid

Uiterlijk

Sonata is een middenlate éénmaaldrager met bijzonder goede smaakeigenschappen. Sterke kanten van Sonata zijn, naast de goede smaak, de bijzonder goede vruchtzetting en de zeer uniforme vruchten die bovendien eenvoudig te plukken zijn. Mede daardoor is het ras in veel gevallen een uitstekend alternatief voor Elsanta. Sonata is geschikt voor de koelere klimaatzone in West-Europa, hoofdzakelijk ten noorden van de Alpen. Onder glas wordt Sonata vooral toegepast in een vroege stookteelt waarvoor in de winter wordt geplant. Sonata leent zich daar bij uitstek voor omdat ze nauwelijks kromme vruchten geeft. In de volle grond wordt Sonata in vrijwel alle teeltwijzen toegepast.

Bloei en plukperiode
Sonata heeft mooie bloemen met sterke gele helmknoppen en zeer veel stuifmeel. Bestuivers verkiezen de bloemen van Sonata boven die van Elsanta zonder echter vlug aanleiding tot overbevlieging te geven. Meestal is Sonata enkele dagen later dan Elsanta. In de voorjaarsteelten van nieuwe plantingen met trays komt Sonata vrijwel gelijktijdig in productie met Elsanta. In de doorteelt is Sonata twee tot vier dagen later en bij de herfsteelt gemiddeld drie tot zeven dagen later dan Elsanta. In normale open lucht valt de oogstperiode twee tot drie dagen later dan Elsanta.

Vruchtkwaliteit
Sonata produceert sappige aardbeien met een zoete smaak en een duidelijk aardbeienaroma. De stevige, uniforme vruchten hebben een conische vorm, een helderrode kleur en inwendig zijn ze lichtrood. Typerend zijn de mooie kroontjes en de mooie glans, die ook na bewaring behouden blijven. Het gemiddelde

vruchtgewicht is hoger dan dat bij Elsanta. De vruchten zijn hard maar soms een beetje gevoelig voor drukplekken. Dit speelt vooral bij warm weer, maar kan met een juiste plukfrequentie goed in de hand worden gehouden. De aardbeien zijn goed bestand tegen regen en scheuren niet snel.

Oogst en productie
De opbrengst van Sonata is wat hoger dan die van Elsanta. Het aantal vruchten van eerste kwaliteit ligt duidelijk hoger. Sonata plukt makkelijk en vraagt weinig sorteerarbeid. Daardoor kan een aanzienlijke besparing op de arbeidskosten worden verkregen. Bij vervroeging is er nauwelijks sprake van opbrengst- of kwaliteitsverlies.

Ziektegevoeligheid
Sonata is maar weinig gevoelig voor meeldauw (Sphaerotheca mac.). In de vermeerdering vraagt stengelbasisrot extra aandacht. Naast een bestrijding is het van belang ook de preventieve maatregelen goed uit te voeren. Omdat de planten van Sonata een betrekkelijk kort rhizoom hebben is het bovendien van belang de planten op de juiste diepte te planten. Te diep geplant komt Sonata maar moeilijk aan het groeien.

Zowel bij de opkweek als de productie heeft Sonata een grote behoefte aan magnesium en een evenwichtige balans aan sporenelementen (ijzer, mangaan). Na het planten is een behandeling tegen stengelbasisrot en koprot onontbeerlijk. Tijdens de bloei en de vruchtzetting is een preventieve bespuiting tegen vruchtrot belangrijk.

Bekijk al onze rassen