Planttypen 2019-10-30T10:19:46+00:00

Planttypen

Van Alphen Aardbeienplanten is een middelgroot bedrijf, gevestigd in Nederland. Hierdoor zijn we erg flexibel en kunnen we extra op de wensen van de klant inspelen. Te denken valt aan een nauwkeurig afgestemde levering van de planten, maar ook aan het creëren van speciale sorteringen helemaal naar wens van de klant. Alle verschillende planttypes worden binnen ons bedrijf met de grootste zorg voor kwaliteit en hygiëne opgekweekt en zijn allemaal afkomstig van BM-2 moederplanten.

Vanaf de eerste helft van juli en in de gehele maand augustus zijn er bij ons Kas-stek, verse planten en vooraf bestelde plugplanten beschikbaar. Vanaf eind november zijn de frigo-, wachtbed- en tray planten beschikbaar, welke we tot en met augustus uitleveren. Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Onderstaand ziet u een korte beschrijving van de verschillende soorten planttypen

Moederplanten

Elk jaar kopen wij van elk ras een aantal PBM gecertificeerde planten van de NAK. Met dit uitgangsmateriaal worden vervolgens alle stadia op ons bedrijf uitgevoerd. De eerste twee generaties planten (BM-1 en BM-2 gecertificeerd) worden in onze luisvrije kas vermeerderd. Dit moedermateriaal, maar ook BM-5 gecertificeerde planten, zijn vanaf januari beschikbaar, al dan niet CATT behandeld.

Kas-stek

Al onze stekken worden bij ons in de kas als hangstek opgekweekt. De stekken hangen los van de grond waardoor de kans op infecties klein is en de kwaliteit en uniformiteit van de stekken beter is. Afhankelijk van de stand van het gewas worden deze vanaf half juli geoogst. De stekken worden op wortelpuntjes, grofheid en aantal bladstengels gesorteerd, om een zo uniform mogelijke partij te kunnen leveren.

Verse planten

Verse planten zijn vanaf de laatste dagen van juli tot de laatste week van augustus verkrijgbaar. Deze planten worden vroeg in de ochtend gerooid en nog diezelfde dag verwerkt, zodat deze zo snel mogelijk uitgeplant kunnen worden voor de normaal teelt of als wachtbed bij de klant of in eigen bedrijf. Wij sorteren deze planten op de ontwikkeling van de wortels, rhizoom en het blad.

Verse plugplanten

Op bestelling maken wij plugplanten met onze kleinste sortering kas-stek, welke we begin juli in een 75 cc tray stekken. Eind juli / begin augustus, mits de cup goed doorworteld is, kunnen deze planten afgeroepen worden. De plugplant is een alternatief voor een verse plant en wordt voornamelijk gebruikt op zwaardere gronden.

Frigo Planten

Frigo planten worden vanaf eind november gerooid wanneer de planten volledig in rust zijn.  De planten worden bewaard in onze koelcel op -1,5°C en levering is, in samenspraak met de klant, mogelijk vanaf november tot en met augustus. Onze standaard sorteringen vind u hieronder, desgewenst kunnen we ook een speciale sortering voor u maken.

Frigo A Frigo A+ Frigo A++
9 – 15 mm 15 – 18 mm > 18 mm

Wachtbedplanten

Een deel van de door ons geteelde verse planten worden vanaf eind juli op een wachtbed terug geplant. Onze wachtbedplanten zijn beschikbaar vanaf november tot en met augustus en worden gebruikt voor een verlate teelt in de volle grond of op stellingen. De wachtbedplanten zijn in de volgende drie categorieën leverbaar.

Cat. I Cat II Cat III
15 – 18 mm 18 – 23 mm > 23 mm

Trayplanten

Het stek materiaal dat wij gebruiken voor de opkweek van onze tray planten is allemaal als hangstek opgekweekt in onze kassen. De trayplanten worden naar de wensen van de klant opgekweekt. Via bloemtellingen gedurende de opkweek, kunnen we de ontwikkeling in de plant nauwlettend volgen en waar nodig bijsturen. Trayplanten zijn beschikbaar uit onze koeling vanaf november tot en met augustus.