Direct contact

Type ras: Middentijdse rassen

Elsanta

Één van de meest geteelde rassen

Vroegheid

Productiviteit

Smaak

Ziektebestendigheid

Houdbaarheid

Uiterlijk

Elsanta is een stevig aardbeienras met een goede houdbaarheid. Door de hoge productie, de stevigheid en de lange houdbaarheid van de vrucht is Elsanta uitermate geschikt voor zowel de teler als de handel. Elsanta kan worden gebruikt voor allerlei teelten, zowel binnen als buiten, maar is moeilijk sterk te forceren.

Bloei en plukperiode
Elsanta kenmerkt zich door haar forse en brede vruchten met lange, stevige vrucht trossen. Elsanta maakt redelijk grote bloemen maar de meeldraden van de eerste bloemen zijn vaak minder goed. De overige bloemen hebben vaak redelijk tot goed ontwikkelde meeldraden. Elsanta is een middentijds afrijpende aardbei. In de volle grond is Elsanta doorgaans één à twee dagen vroeger dan Sonata. In de gekoelde teelt is de oogst meer geconcentreerd dan Sonata waardoor de vruchten snel kleiner worden.

Vruchtkwaliteit
Elsanta heeft een goede smaak en een sterk aroma. De vruchten zijn stevig, conisch van vorm en hebben een glanzende rode kleur. Inwendig is de vrucht rood maar de kern blijft wit. Het kroontje zit stevig op de vrucht. Elsanta heeft een sterke vruchthuid waardoor ze niet gevoelig is voor drukplekken en dit ras is daarom zeer geschikt voor verse consumptie.

Oogst en productie
De opbrengst van Elsanta is hoog tot zeer hoog. De vruchten zijn eenvoudig te plukken omdat de vruchten fors zijn en de planten lange, stevige vrucht trossen hebben. Kenmerkend zijn de kleine kelkbladeren. Het percentage misvormde vruchten ligt hoger dan bij Sonata, vooral bij een vroege voorjaarsteelt. Ook is het aandeel klasse I bij Sonata hoger dan bij Elsanta.

Ziektegevoeligheid
Elsanta is weinig vatbaar voor vruchtrot, tamelijk vatbaar voor stengelbasisrot, vatbaar voor meeldauw, roodwortelrot en colletotrichum, en zeer vatbaar voor verwelkingsziekte.

Bekijk al onze rassen