Direct contact

Type ras: Vroege rassen

Rumba

een glanzende start van de zomer

Vroegheid

Productiviteit

Smaak

Ziektebestendigheid

Houdbaarheid

Uiterlijk

Rumba is een vroegrijpende junidrager die opvalt door de prachtig glanzende, felrode vruchten. Sterke punten zijn de goede houdbaarheid en de mooie glans die ook na enkele dagen bewaring nog sterk aanwezig is. Rumba is nauwelijks gevoelig voor kromme vruchten. Het ras is geschikt voor de koelere teeltgebieden van West-Europa. In de volle grond wordt Rumba vooral geteeld als vervanger voor Honeoye. Daarnaast wordt Rumba ook met succes geteeld in tunnels.

Bloei en plukperiode
Rumba bloeit vrij vroeg, waardoor soms enkele bloemen bevriezen bij een late nachtvorst. De bloemen zijn middelgroot en hebben goed ontwikkelde meeldraden. Er wordt ruim voldoende stuifmeel aangemaakt. De bloei- en oogstperiode komen overeen met die van Honeoye. De oogst van Rumba gaat echter langer door, waardoor de totale opbrengst echter hoger is dan die van Honeoye.

Vruchtkwaliteit
De mooie vruchten van Rumba zijn uniform, sterk glanzend en rood tot donkerrood. Ze zijn sappig en hebben een vrij goede smaak. Meestal liggen de zaadjes iets ingezonken, maar soms liggen ze ook duidelijk op de vrucht. De vruchten zijn vrij stevig en kunnen goed verhandeld worden, mits ze onder de juiste omstandigheden zijn geplukt. Ze blijven bovendien sterk glanzen na enkele dagen bewaring. Het gemiddelde vruchtgewicht is duidelijk hoger dan dat van Honeoye. Ook de latere vruchten hebben een goede maat. In uitzonderlijk situaties kunnen de primaire vruchten erg groot worden. Omdat Rumba net als Honeoye een iets donker gekleurde aardbei is, moeten de vruchten regelmatig en op tijd worden geplukt. De vruchten zijn doorgaans goed bestand tegen vruchtrot (Botrytis), meeldauw (Sphaerotheca macularis) en regenschade.

Productiviteit
De opbrengst van Rumba is hoger dan die van Honeoye en ook het vruchtgewicht is duidelijk beter. Vooral de secundaire en tertiare vruchten zijn mooi van maat. Rumba laat zich makkelijk plukken en vraagt relatief weinig sorteerarbeid. Het is mogelijk de oogst nog verder te vervroegen door de planten af te dekken. Hiermee kan een vervroeging van 4 tot 7 dagen worden gerealiseerd.

Ziektegevoeligheid
Rumba is weinig gevoelig voor ziekten. Het gewas is zeer vitaal, er zijn tot op heden vrijwel geen problemen met ziekten geweest. Ook bodemziekten als stengelbasisrot (Phytophthora cactorum) en verwelkingsziekte (Verticillium dahliae) hebben tot op heden niet tot problemen geleid.

Bekijk al onze rassen